Ashoka şi Enel aduc în România vin cu soluții de combatere a sărăciei energetice din Europa

Ashoka România și Enel România au organizat la finalul lunii iunie evenimentul Social Innovation to Tackle Fuel Poverty: What Works in Romania? unde fondatorii a patru inovații sociale de combatere a sărăciei energetice din Marea Britanie, Belgia, Germania și Spania și-au prezentat soluțiile.

„În Europa Ashoka face pionierat de aproape trei ani cu o abordare inedită a sărăciei energetice – lipsa accesului la forme moderne de energie sau inabilitatea asigurării unui nivel minim de confort termic în gospodărie la costuri acceptabile. Împreună cu Fundația Schneider Electric si Enel (din 2017) am co-creat o competiție pan-europeană de soluții în acest domeniu: Social Innovation to Tackle Fuel Poverty. Ne bucurăm că putem aduce în România câțiva din câștigătorii edițiilor precedente pentru a construi și aici o comunitate dispusă să încerce diferite abordări la firul ierbii pentru a combate această problemă extrem de relevantă pentru țara noastră”, Corina Murafa, Director Executiv Ashoka România.

Care sunt cele patru soluții?

  • Samenlevingsopbouw (Belgia) este un sistem de închiriere și achiziție în rate, în condiții speciale de finanțare, de aparatură electrocasnică având o clasă energetică superioară, deci capabilă să genereze economii de energie. Această soluție inovatoare oferă acces la aparatură electrocasnică eficientă oamenilor care în mod normal nu își pot permite astfel de dispozitive.
  • Organizația ECODES (Spania) derulează proiectul “Nicio casă fără energie”, care oferă o soluție tehnologică la problema sărăciei energetice. Cu ajutorul unui chestionar sunt adunate date despre starea familiei și a locuinței și date cu privire la contractele de utilități de la persoanele vulnerabile. Pe baza lor, aplicația oferă un raport cu sfaturi pentru reducerea consumului de energie.
  • Renania de Nord – Westfalia Împotriva Sărăciei Energetice este un proiect al Verbraucherzentrale NRW (Germania), care oferă gratuit consiliere bugetară, juridică și consiliere cu privire la modalități de scădere a consumului de energie pentru gospodăriile afectate de sărăcie energetică. Inițiativa urmărește să prevină deconectările și să asigure acces permanent la energie pentru gospodăriile afectate.
  • Plymouth Energy Community (Marea Britanie) ajută localnicii și organizațiile locale să transforme felul în care ei cumpără, folosesc și produc energie în oraș. Activitatea PEC se concentrează pe trei obiective majore: reducerea facturilor la energie și a sărăciei energetice, îmbunătățirea eficienței energetice și generarea unui flux de energie verde locală către oraș. (A.D.).

 

 

 

2018-07-09T15:41:37+00:00 July 9th, 2018|COMUNITATE|

About the Author:

Categories