Microsoft România lansează programul Alt Viitor

Microsoft România lansează programul Alt Viitor prin care va sprijini dezvoltarea de competențe digitale, cu focus pe programare, pentru peste 11.000 de elevi. De asemenea, prin acțiuni specifice, proiectul va crește nivelul de conștientizare în ceea ce privește noile tehnologii în rândul a peste 160.000 de copii.

Pentru a asigura un impact de durată, Alt Viitor va desfășura formări de specialitate pentru mai bine de 4.500 de profesori din întreaga țară. ”Alt Viitor” este un proiect educațional finanțat de Microsoft România cu 1 milion de dolari și care va fi dezvoltat și derulat pe perioada a doi ani de un consorțiu de organizații nonprofit din România format din: Coder Dojo București & Școala de Valori, Asociatia E Civis, Fundația EOS,  Asociația Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională Step by Step. Programul își propune să dezvolte competențele digitale ale elevilor din România și să le ofere acestora instrumentele esențiale pentru dezvoltarea lor viitoare.

”Din interiorul industriei, nevoia de a ne pregăti copiii pentru un viitor în care tehnologia este centrală, se vede pregnant. Ca părinte, știu că o construcție solidă în educația copiilor începe devreme. Pe baza unei școli de matematică puternice construite cu niște zeci de ani in urmă, prezentul României este integrat într-un cadru general european în ceea ce privește competitivitatea populației active, ceea ce explică și prezența atâtor firme de tehnologie care au adevărate hub-uri și care contribuie astfel în mod semnificativ la PIB-ul României”, spune Gabriela Matei, CEO Microsoft România

Experții preconizează că 90% din întreaga populație a globului va fi conectată la internet în următorii 10 ani. Digitalizarea are un impact puternic pe piața muncii, la nivelul competențelor de care este și va fi nevoie în economie și în societate, în condițiile în care 90% dintre locurile de muncă de astăzi necesită deja un nivel de bază al abilităților digitale.

Conform Raportului ”Future of Jobs” al Forumului Economic Mondial, abilitățile de care va fi nevoie pentru a fi competitiv în contextul celei de-a patra revoluții industriale au cunoscut modificări esențiale, iar în top 3 se situează: rezolvarea de probleme complexe, gândirea critică (analitică) și creativitatea. Dezvoltarea de competențe digitale prin predarea de ore de programare în școli le dezvoltă copiilor tocmai aceste trei abilități necesare pentru viitorul lor.

Mai mult, studiile arată că nevoia de specialiști în domeniul IT&C va crește substanțial în toate sectoarele economiei, iar până în 2020 se va înregistra un deficit de 500.000 de profesioniști în domeniu la nivel European, în timp ce în România, numărul de absolvenți ai facultăților cu profil tehnic (STEM) a înregistrat o scădere față de raportarea precedentă. Pentru a ne asigura că un număr tot mai important de elevi vor alege să urmeze o facultate în domeniul tehnologiei, este important să cultivăm interesul față de domeniu și să clădim primele cunoștințe practice cât mai devreme.

Programul ”Alt Viitor” se înscrie în această strategie și va susține dezvoltarea de competențe digitale, prin activități de programare, pentru peste 11.000 de elevi care vor fi direct implicați în proiectele desfășurate de ONG-urile partenere. În plus, prin evenimentele de popularizare și resursele online și offline dezvoltate în cadrul fiecăruia dintre cele patru proiecte, va crește nivelul de conștientizare în ceea ce privește noile tehnologii în rândul a peste 160.000 de copii, asigurându-se totodată formări de specialitate pentru mai bine de 4.500 de profesori din întreaga țară, concentrându-se în special pe zone defavorizate. (A.D.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018-06-08T15:01:52+00:00 June 8th, 2018|COMUNITATE|

About the Author:

Categories