Opt români au traversat Atlanticul pentru copiii cu autism

În luna octombrie anul trecut, velierul Andrew cu un echipaj format din opt români a luat startul, din Gran Canaria, în cea mai mare competiție de navigație trans-atlantică, Atlantic Rally for Cruisers (ARC), alături de alte peste 280 de ambarcațiuni din întreaga lume.

Aurelian Bazgu, Adrian Vîrlan, Răzvan Neagu, Sorin Sanda, Daniel Durigo, Daniela Bololoi, Eugen Radan și Tiberiu Duma, la bordul unui velier Elan 434 Impression, au ales să concureze, nu doar pentru a-și depăși limitele, ci și pentru a-i ajuta pe cei 500 de copii cu autism, susținuți de Asociația Help Autism, să-și atingă potențialul. Cu alte cuvinte, au transformat provocarea Atlanticului în provocarea de a dărui ore de terapie copiilor speciali și și-au propus să transforme cele 2700 de mile marine ale cursei în 2700 de ore de terapie.

Pe 10 decembrie, Velierul Andrew și cei 8 membri ai echipajului au ajuns cu bine la destinație. Au petrecut 20 de zile, 12 ore și 36 de minute navigând oceanul Atlantic, de-a lungul celor 5200 de kilometri ai Regatei ARC.

Au înfruntat valuri de peste 4 metri, vântul puternic a rupt una dintre vele, dar nimic nu i-a făcut să renunțe. După 3 săptămâni pe ocean, au fluturat steagurile României și pe cel al Help Autism, la finish, în Santa Lucia și au câștigat primul loc al categoriei lor, class E cruising. Aventura lor s-a încheiat, dar rămân în suflet cu amintiri pentru o viață, apusuri și răsărituri în liniștea oceanului, delfini jucăuși și o echipă care a devenit, pentru fiecare dintre, ei familie.

Autismul este o afecţiune considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down. Statisticile internaţionale ne arată că 1 din 68 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creştere continuă a numărului acestora. Autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educație. Autismul nu se poate vindeca, dar printr-o intervenție timpurie intensivă, mulți dintre acești copii pot avea o viață normală. Fără terapie, simptomele autismului și comportamentele  disfuncționale se agravează în timp. Intervenția este de durată iar costurile depășesc, de cele mai multe ori, veniturile unei familii. (A.D.).

 

 

 

2018-01-08T13:23:00+00:00 January 8th, 2018|COMUNITATE|

About the Author:

Categories