Programele BaniIQ și Banii pe Net schimbă obiceiurile de consum și economisire ale românilor

Peste două treimi dintre participanții la cursurile de educație financiară BaniIQ și comerț online Banii pe Net, derulate de Visa și Junior Achievement România (JA) în școli, biblioteci și online, au reușit să economisească în ultimele șase luni, iar un procent similar din cei care au finalizat cursurile utilizează instrumente de monitorizare a cheltuielilor lunare, arată un studiu privind impactul celor două programe de educaţie financiară realizat de Visa împreună cu Starcom România, prin Reveal Marketing Research.

Studiul a fost derulat pe un eșantion de aproximativ 700 de persoane participante la cele două programe, rezultatele fiind comparate cu cele obținute printr-un sondaj paralel derulat pe un eșantion similar format din 500 persoane care nu au urmat cursuri de educație financiară. Numai jumătate dintre persoanele care nu au finalizat un curs de educație financiară au reușit să economisească în ultimele șase luni.

“Utilitatea programelor BaniIQ și Banii pe Net pentru cei aproape un milion de români care au finalizat cursurile în ultimii cinci ani este evidentă. Aceștia nu doar că și-au îmbunătățit substanțial cunoștințele financiare, dar și-au schimbat și obiceiurile de consum și economisire după finalizarea celor două programe: cumpără online, folosesc produse și servicii bancare, utilizează instrumente de gestionare a bugetului personal și economisesc mai mulți bani. Mai mult, efectul celor două programe la nivelul societății este incontestabil mai amplu, din moment ce trei sferturi dintre participanți declară că au transmis mai departe, către familie sau prieteni, cunoștințele dobândite”, a declarat Cătălin Crețu, director general pentru România, Croația, Malta și Slovenia în cadrul Visa.

De asemenea, beneficiarii celor două programe se simt mai confortabil cu plăţile electronice şi au învățat cum să-și utilizeze corect cardurile pentru cumpărături pe internet. Nouă din zece participanți și-au însușit informațiile de bază privind siguranța tranzacțiilor online, cum ar fi rolul serviciului 3D Secure.

Totodată, persoanele care au finalizat cursurile de educaţie financiară au dobândit mai multă încredere pentru a utiliza servicii şi produse financiare, odată ce au înţeles avantajele şi modalitățile corecte de utilizare a acestora. Astfel, peste o treime dintre participanți au început să folosească servicii de internet banking după finalizarea cursurilor, iar un sfert dintre aceștia şi-au făcut sau au început să folosească un card de debit sau un card de credit.

BaniIQ este cel mai extins program de educație financiară la nivel național, iar Banii pe Net este primul program de educație despre comerțul electronic lansat în România, ambele având scopul de a-i ajuta pe români să-şi administreze mai bine bugetul personal și să se familiarizeze cu serviciile financiare. BaniIQ și Banii pe Net sunt derulate de Visa în parteneriat cu băncile din România și organizația non-profit JA România. (A.D.).

 

2017-11-24T15:35:31+00:00 November 24th, 2017|COMUNITATE|

About the Author:

Categories