World Vision și ACoR militează pentru îngrijirea maternă

Fundaţia World Vision România şi Asociația Comunelor din România susține prioritizarea serviciilor de îngrijire maternă și creșterea accesului la pachetele de servicii de asistență prenatală în contextul în care rata mortalității materne în România a crescut alarmant în 2017 și este de peste două ori mai mare față de media Uniunii Europene și de trei ori mai mare decât în Slovacia, Slovenia și Bulgaria.

De asemenea, una din 5 gravide nu a efectuat niciun examen medical înainte de naștere, în timp ce una din 4 femei din mediul rural nu are asigurare de sănătate1. În plus, una din 10 nașteri și unul din 10 avorturi sunt înregistrate la minore, iar în anul 2015, au fost raportate 26.000 de sarcini la minore, numărul acestora fiind în creștere în mediul rural.

„Sănătatea mamei și copilului trebuie să reprezinte din acest moment prioritatea politicilor publice de sănătate, având în vedere că din 2012 valorile indicatorilor de mortalitate maternă și mortalitate infantilă sunt în continua creștere, atât în mediul urban, cât și în cel rural. Situația este una dramatică, fiind în joc chiar viitorul acestei țări, întrucât în același timp natalitatea este în scădere drastică şi migraţia este masivă. Considerăm că este momentul ca barierele în calea accesului la serviciile de îngrijire maternă să fie eliminate”, a declarat Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR).

„La nivel local, noi recomandăm creșterea suportului comunitar pentru viitoarele mame și extinderea rețelei de asistență medicală comunitară, precum și reconsiderarea rolului moașelor pentru comunitățile rurale. Aceste măsuri trebuie, însă, completate de creșterea accesului la pachetele de servicii acoperite din fondurile sistemului național de asigurări pentru sănătate și programele naționale de sănătate ale Ministerului Sănătății”, a adăugat acesta.

România nu este singura țară cu probleme la acest capitol. 830 de femei mor zilnic, din cauza complicațiilor în timpul sarcinii sau nașterii, în întreaga lume3. În Europa, una din 10 femei nu are acces la servicii de asistentă medicală prenatală în primele luni de sarcina, iar in 2015, peste 1800 de femei au murit dând viață. La nivel european deja se iau măsuri prin prioritizarea sănătății materne și alocarea de resurse pentru reducerea mortalității materne. (A.D.).

 

2018-03-07T20:18:40+00:00 March 8th, 2018|ONG [track]|

About the Author:

Categories