Aproximativ 3.500 de copii au murit sau au dispărut încercând să traverseze ruta de migrație a Mării Mediterane Centrale către Italia în ultimii 10 ani, conform celor mai recente estimări ale UNICEF. Aceasta echivalează cu un copil care își pierde viața în fiecare zi timp de un deceniu.
Aproximativ șapte din 10 copii fac această călătorie fără un părinte sau tutore legal, ceea ce înseamnă că majoritatea copiilor care au murit sau au dispărut de-a lungul acestei rute călătoreau singuri. Călătoriile lor pot fi deosebit de dureroase. Cercetările au arătat că mai mult de jumătate dintre copii și tineri declară că au fost victime ale violenței fizice, iar o treime au declarat că au fost ținuți într-un loc împotriva voinței lor.
Mulți dintre copiii care încearcă să traverseze ruta central-mediteraneeană fug de război, conflict, violență și sărăcie, care continuă să provoace strămutări și îi forțează să caute siguranță și oportunități în altă parte.
„În urmă cu zece ani, un naufragiu în largul coastelor Italiei a ucis peste 1.000 de persoane și a provocat un șoc în întreaga regiune. Guvernele trebuie să protejeze drepturile și interesul superior al copiilor în conformitate cu obligațiile care le revin în temeiul legislației naționale și internaționale. Drepturile consacrate în Convenția privind drepturile copilului nu se opresc la frontiere sau la țărmuri – ele călătoresc cu copiii în timp ce aceștia le traversează”, a declarat Regina De Dominicis, director regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală și coordonator special pentru răspunsul privind refugiații și migranții în Europa.
Cel puțin 20.803 persoane au murit sau au dispărut în Mediterana centrală în ultimii 10 ani. Multe naufragii pe această rută periculoasă de migrație din Africa de Nord nu au supraviețuitori sau nu sunt înregistrate – ceea ce face ca numărul real al persoanelor care mor sau dispar să fie practic imposibil de verificat și probabil mult mai mare.
Marea majoritate a celor care au murit sau au dispărut nu sunt niciodată identificați, astfel încât informațiile despre profilul lor sunt și mai greu de obținut sau de verificat.
UNICEF reiterează faptul că, deși adoptarea Pactului UE privind migrația și azilul poate duce la un sistem mai organizat de gestionare a migrației, acesta trebuie să fie pus în aplicare în deplină concordanță cu obligațiile legale de apărare a interesului superior al copiilor.
UNICEF face apel la intensificarea operațiunilor de căutare și salvare, care să țină cont de nevoile copiilor, pentru a preveni decesele pe mare. La sosire, fiecare copil trebuie să beneficieze de reprezentare juridică imediată și de garanții solide. Restricțiile de circulație nu ar trebui să ducă niciodată la reținerea unui copil într-un centru de imigrare – fie în timpul procedurilor de control, de frontieră, de azil sau de returnare.
UNICEF sprijină țările în consolidarea sistemelor naționale de protecție a copilului, de protecție socială și de migrație și azil pentru a se asigura că copiii sunt în siguranță în timpul deplasărilor. De asemenea, UNICEF colaborează cu țările pentru a oferi sprijin și servicii incluzive tuturor copiilor, indiferent de statutul lor legal sau al părinților lor.
În Italia, UNICEF colaborează cu guvernul și cu alți parteneri pentru a oferi copiilor și femeilor acces la sprijin psihosocial, servicii medicale și specializate pentru cei expuși riscului de violență, exploatare și abuz.