Prin acest proiect școlile speciale din România vor fi dotate cu o soluție inovatoare în predarea matematicii pentru copiii nevăzători și cu deficiențe de vedere.
Fiindcă matematica este o materie care se învață vizual, foarte mulți copiii nevăzători nu o cunosc suficient încât să obțină rezultate bune la BAC și să-și continue studiile la facultate sau să aibă acces la profesii bazate pe științe exacte.
Astfel, în această săptămână, organizatorii distribuie gratuit copiilor din școlile speciale din 5 orașe din țară seturi complete Fleximodels, pentru a sprijinii elevii cu deficiențe de vedere să învețe matematica mai ușor.
Sistemul Fleximodels este o inovație ce include un set de elemente educative interactive de matematică, realizate special pentru copii nevăzători, în limbaj Braille sau figuri în relief, cu vizualizarea culorilor prin linii de diverse grosimi, precum și materiale suport pentru profesorii coordonatori.
În prezent, în România există 7 școli cu predare pentru copii nevăzători și cu deficiențe de vedere, în care învață aproximativ 1500 de elevi.
Pentru că nu sunt suficiente resurse ca acești copii să poată învăța matematica în mod adecvat, proiectul Fleximodels oferă instrumentele potrivite prin care cei mici au posibilitatea de a simți prin tact formele geometrice și formulele pentru calcul algebric.
,,Învățarea matematicii este o reală provocare pentru copiii cu deficiențe de vedere, fiind o materie vizuală, prin natura ei. Acest program înseamnă pentru ei șansa de a deveni eficienți în alte profesii, bazate pe științe exacte, care până acum au fost irealizabile pentru ei. acești copiii pot astfel să își continue studiile și să meargă la facultate”, declară Lukács László, președintele Asociației Regio din Transilvania.
„Educația de calitate este printre cele mai de preț daruri care pot fi oferite unui copil, fiindcă le oferă acces la un viitor mai bun și crește calitatea vieții. Pentru Kaufland, aceasta este o misiune în strategia de a sprijini proiectele de investiții în comunitate. Credem că implicarea face diferența și că astfel de gesturi nu doar că pot schimba viețile unor elevi, ci contribuie chiar la un sistem educațional din ce în ce mai avansat, bazat pe incluziune”, declară Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.
Pachetele care ajung la copiii și profesorii din liceele speciale din 5 orașe – București, Cluj-Napoca, Arad, Timișoara, Buzău– conțin 10 elemente speciale, printre care:
- carduri sau planșe cu alfabetul Braille, însoțite detext în limba română pentru profesorii coordonatori;
- formule și teorii matematice transcrise în alfabetul Braille;
- figuri sau grafice în relief cu vizualizarea culorilor prin linii de diverse grosimi;
- materiale didactice, plăci configurative, forme geometrice.
Kaufland România sprijină Asociația Regio din Transilvania pentru a-și putea continua demersurile de cercetare, producție, instruire, implementare a proiectelor, în beneficiul copiilor cu nevoie speciale din România. (A.D.).