Teach for Romania și Fundația Orange colaborează pentru dezvoltarea unui cadru de competențe digitale destinat cadrelor didactice, contribuind astfel la îmbunătățirea procesului de învățare prin utilizarea tehnologiilor digitale. Acest proiect vizează aproximativ 100 de profesori din comunitatea Teach For Romania care predau în 84 de școli din toată țara, în comunități vulnerabile de la periferiile orașelor sau din mediul rural.
În total, aproape 10.000 de elevi vor beneficia de lecții mai interactive, prin intermediul tehnologiei și al unui conținut digital construit special pentru ei.
Nevoia unei educații digitale adaptate realităților actuale
În contextul dezvoltării accelerate a tehnologiei și al prezenței constante a dispozitivelor digitale, profesorii trebuie să își dezvolte abilitățile pentru a valorifica oportunitățile oferite de tehnologie și pentru a sprijini elevii în formarea competențelor digitale. La nivel european, Planul de Acțiune pentru Educația Digitală al Uniunii Europene promovează resurse și metode pedagogice inovatoare, iar OCDE subliniază importanța autonomiei în învățare și a investigării digitale ca și competențe esențiale pentru educația digitală.
Cum ne propunem să susținem procesul de învățare la clasă pentru 10 000 de elevi din școli vulnerabile
„Accesul la tehnologie și formarea cadrelor didactice sunt esențiale pentru un sistem educațional echitabil. Prin parteneriatul cu Fundația Orange, profesorii din rețeaua Teach for Romania beneficiază de formare și resurse educaționale digitale inovatoare prin proiectul Digitaliada. Astfel, elevii din școlile vulnerabile au acces la metode moderne de învățare, adaptate nevoilor lor. Scopul nostru este reducerea decalajului digital și sprijinirea unui proces educațional interactiv și eficient pentru aproape 100 de profesori participanți”, declară Iuliana Pielmuș, Director Executiv, Teach for Romania.
Un cadru de competențe digitale va fi dezvoltat ca un continuum de competențe care vizează mai multe zone de dezvoltare și care se vor transpune la clasă, în procesul de învățare.
Curriculumul propus urmărește dezvoltarea unor competențe esențiale pentru lumea digitală de azi, prin abordări interdisciplinare care depășesc granițele unei singure materii. Elevii vor lucra pe sarcini și proiecte care vizează patru zone-cheie: literație informațională, creare de conținut, siguranță și stare de bine online, precum și rezolvarea de probleme și comunicarea eficientă în mediul digital. Scopul este nu doar învățarea conținuturilor specifice disciplinei TIC, ci și formarea unor abilități transferabile în viața reală, într-o societate tehnologizată în continuă schimbare.
Proiectul se derulează până în decembrie 2025 și oferă recomandări practice adaptate fiecărui ciclu de învățământ. Profesorii pot selecta ce li se potrivește pentru a planifica experiențe de învățare relevante, care sprijină formarea unor viitori adulți conștienți și responsabili.
Inițiativa include un program de formare pentru cadrele didactice, cu teme precum siguranța în mediul online, leadership și wellbeing digital, gândire critică, rezolvare de probleme și utilizarea etică a inteligenței artificiale. Profesorii vor avea acces și la metode și instrumente digitale menite să susțină dezvoltarea literației, numerației și competențelor digitale în rândul elevilor.
Toate resursele, conținuturile și instrumentele de evaluare inițială și finală vor fi disponibile gratuit pe platforma Digitaliada, în sprijinul democratizării accesului la conținut educațional de calitate pentru toți profesioniștii din sistem.
„La Fundația Orange și în programul Digitaliada, credem că accesul la educație digitală de calitate nu trebuie să fie un privilegiu, ci un drept pentru toți. Prin acest nou cadru de competențe digitale dedicat profesorilor din comunități vulnerabile, ne propunem să reducem inechitățile și să sprijinim cadrele didactice în procesul de transformare digitală. Este un pas important către un sistem educațional mai echitabil și adaptat nevoilor prezentului”, susține Ovidiu Ana, Directorul Executiv al Fundației Orange.
Prin acest parteneriat, Teach for Romania și Fundația Orange reafirmă angajamentul de a transforma educația din România, contribuind la un viitor mai bun pentru elevii din întreaga țară.