Școala Gimnazială Nr. 169 din Capitală a găzduit ieri dezbaterea publică și conferința de presă cu tema „Educația de mediu – viitorul începe la școală”, eveniment ce a reunit reprezentanți ai instituțiilor publice, ai societății civile și ai mediului educațional pentru a discuta rolul esențial al școlii în tranziția către o societate sustenabilă.
Evenimentul a fost organizat de asociația Viitor Plus, prin programul Adoptă un Copac, care aniversează 18 ani de activitate și 2 milioane de arbori plantați pe terenurile degradate din sudul României.
Momentul central al zilei a fost plantarea simbolică a arborelui cu numărul 2.000.000, alături de elevi, profesori, voluntari și parteneri, chiar în curtea școlii gazdă.
Într-un ritm accelerat al urgențelor climatice, plantarea de arbori, economia circulară, colectarea separată și consumul responsabil devin teme importante în tranziția către o societate sustenabilă.
Programul Săptămâna Verde, un program național cu impact educațional, vine și anul acesta cu provocări, dar și cu oportunități de transformare a lucrului la clasă într-un demers educațional continuu.
Adoptă un Copac – model de educație prin acțiune
În cei 18 ani de activitate, programul Adoptă un Copac a consacrat un model de implicare și educație prin acțiune. Astfel, Adoptă un Copac a preluat terenuri degradate sau deșertificate, din comunități urbane sau rurale și, cu eforturi de voluntariat, dar și intervenție cu zilierii și muncă mecanizată, le-a transformat în pădure. Peste 275 de hectare de pădure plantate și îngrjite de Adoptă un Copac, din fonduri și cu resurse private, din sponsorizări, s-au alăturat celor plantate prin programele naționale finanțate de stat și de fondurile europene.
Mai mult, parteneriatele public-private s-au extins și în mediul educațional, iar 850 de școli din România au primit puieți de plantat și materiale educaționale gratuite, care au ajuns la 26.000 de elevi.
„Educatia pentru mediu este o necesitate. Și acționăm acum, ca să nu avem regrete în viitor. Această moobilizare trebuie susținută atât la nivel instituțional, prin fonduri, prin pregătirea profesorilor, cât sâ și la nivel de societate, prin mobilizarea comunităților, a ONG-urilor și finanțare privată. Pentru că educația de mediu trebuie făcută atât în sala de clasă, cât mai ales afară, în natură, în mod practic. Mă bucur că Adopta un Copac a oferit în toți acești ani un model de bună practică în acest domeniu și poate continua și prin implicarea fiecăruia dintre voi, pe mai departe, în mod constant”, spune Teia Ciulacu, președinta Viitor Plus și fondatoarea programului Adoptă un Copac.
Anul acesta, programul Adoptă un Copac a ajuns la 18 ani de impact de mediu și educațional. În cifre, bilanțul la acest moment arată încurajator :
- 2.000.000 de arbori plantați în 33 de comunități din țară ;
- 275 de hectare de pădure nouă, pe terenuri degradate ;
- 45.000 de voluntari adulți și elevi implicați în acțiuni de plantare ;
- 134.000 de puieți au ajuns în 850 de școli din România ;
- 26.000 de elevi și 1.500 de profesori au fost implicați.
Dezbaterea a evidențiat faptul că educația de mediu are nevoie de strategii, resurse și colaborări pe termen lung, iar implicarea școlii în această tranziție este esențială. Adoptă un Copac și Viitor Plus vor continua parteneriatele cu instituții publice și mediul privat pentru a extinde impactul programului și pentru a consolida educația ecologică în școli, dincolo de Săptămâna Verde.
Adoptă un Copac este programul de împăduriri și educație despre păduri al Viitor Plus – asociația pentru dezvoltare durabilă. Programul contribuie la creșterea suprafeței împădurite din sudul României și la educarea oamenilor cu privire la importanța pădurilor, a acțiunilor de plantare și a activităților de voluntariat. Adoptă un Copac a pornit în 2007, iar rezultatele de până acum se reflectă în suprafața totală de 275 hectare de păduri noi, peste 2.000.000 puieți plantați, prin implicarea 45.200 voluntari, în 28 comunități rurale din mai multe județe din sudul țării afectate de efectele schimbărilor climatice și 5 comunități urbane. Pădurile plantate în cadrul programului sunt îngrijite și monitorizate pentru a se asigura integritatea lor pe termen lung.
Viitor Plus este o organizație non-profit cu o experiență de 19 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Programele derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Biroul Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta, Regenesis și Roua din Vurpăr.