În cadrul proiectul educațional JA AgriSchool Plus, s-a finalizat cu succes seria de workshop-uri de tip Innovation DayTM, dedicate elevilor din liceele cu profil agricol din România. Evenimentele, desfășurate atât în format fizic, cât și online, au avut ca scop stimularea creativității și a spiritului antreprenorial în rândul tinerilor, oferindu-le oportunitatea de a explora idei inovatoare în domeniul agricol.
Workshop-urile și-au propus să creeze un mediu propice pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale, stimulând creativitatea și gândirea inovatoare. Astfel, elevii au avut ocazia să-și dezvolte abilitățile de gândire critică, rezolvare de probleme și lucru în echipă.
Participanții au trecut prin mai multe etape: au făcut brainstorming pentru a identifica în echipă diferite idei de agribusiness, pe care să le dezvolte în comunitățile lor, au realizat o listă de pași și acțiuni necesare punerii ideii în practică și au prezentat proiectele în fața colegilor și profesorilor. Fiecare echipă a primit feedback și recomandări de îmbunătățire din partea echipei JA România.
Workshop-urile derulate în acest an școlar au reunit peste 200 de elevi pasionați de agricultură și tehnologie, din 12 licee cu profil agricol, din 11 localități din țară.
Innovation DaysTM în format fizic s-au organizat la liceele gazdă: Liceul Agricol “Sandu Aldea” din Călărași și la Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” din Brănești, Ilfov.
Dintre proiectele antreprenoriale propuse de echipe s-au remarcat următoarele: căsuțe pentru polenizatori, centru ecvestru pentru reabilitare, ferma de sericicultura, valorificarea lânii de oaie, cultura plantelor aromatice în ghivece. Elevii au fost implicați în cadrul Incubatorului JA BizzFactoryTM și au primit mentorat suplimentar pentru dezvoltarea pilotului de business.
„La început mi s-a părut plictisitor, dar s-a dovedit a fi foarte frumos să lucrezi împreună cu colegii și să prezinți în fața tuturor. Mi-a plăcut că am lucrat în echipe cunoscând colegi noi și am încercat ceva nou. Iar faptul că am prezentat ideea de noastră de afacere în fața tuturor a fost provocator și am primit un feedback foarte util”, declară un Elev, Liceul tehnologic „Cezar Nicolau”, Brănești.
„Această întâlnire mi-a lăsat o impresie bună deoarece ne-am prezentat ideea de afacere fără probleme și am fost îndrumați așa încât să putem evolua. Am învățat cum trebuie să ne adresăm publicului, cum să folosim timpul cât mai eficient și cum să asimilam multe informații într-un timp scurt”, afirmă un Elev, Colegiul Național de Agricultură și Economie Tecuci.
„O activitate foarte interesantă și utilă atât pentru elevii mei cât și pentru mine. Un bun exercițiu pentru viitorul elevilor noștri prin testarea calităților antreprenoriale, a vorbitului în public, prin dezvoltarea capacității de a selecta informații relevante pentru prezentarea unei idei de afaceri către public. Felicitări!”, spune un Profesor, Colegiul Național de Agricultură și Economie Tecuci.
La începutul lunii mai, au fost organizate la București și Iași, semifinalele regionale ale Competitiei nationale de antreprenoriat Gen-E, secțiunea Agribusiness, la care au fost prezente 22 echipe, 71 elevi din 12 licee. Până la finalul anului școlar activitățile educaționale din proiectul JA AgriSchool Plus vor continua la clasă în liceele agricole, profesorii și elevii vor accesa resursele pe platforma JA.
În același timp, se finalizează cu succes activitățile de antreprenoriat desfășurate în cadrul celor trei minigranturi implementate de trei licee agricole, care au desfășurat împreună cu alte 9 licee agricole din toată țara, diverse activități de educație antreprenorială.